Yerden Isıtmada Laminat Parke Mi Seramik Mi?
Kademeli bir uygulama gerektiren yerden ısıtma sistemlerinde strafor, boru tesisatı ve üzerinde şap betonu katmanı ile uygulama tamamlanır. Uygulamanın bitmesi ile birlikte bir sonraki aşamayı ise zeminin yeniden kullanılabilir hale getirilmesi oluşturur. İşte bu noktada özellikle ev sahiplerinin en fazla kararsızlık yaşadığı ayrıntılardan birisi yerden ısıtmada laminat parke mi seramik mi sorusu olmaktadır.
Yerden ısıtma sonrasında dökülen şap betonu, zeminin eski düz ve ham haline geri dönmesini sağlar. Bu nedenle zemin üzerinde tamamen isteğe bağlı bir şekilde seramik kaplama, laminat kaplama, halı kaplama, karo döşemesi veya mermer kaplama gibi birçok işlem gerçekleştirilebilir. Ancak bu noktada yerden ısıtmada laminat parke mi seramik mi gibi sorular açısından kullanılan döşeme malzemesinin sağlayacağı avantaj ve dezavantajlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Yerden Isıtmada Laminat Parke Mi Granit Mi?
Laminat parke, ahşap malzemenin sıkıştırılması ile elde edilen ve sentetik bir kaplama malzemesi olarak ahşabın yalıtkan özelliği ile aslında zeminden soğuğun gelmesini engeller ve yalıtım sağlar. Granit taşlar ile kaplanan bir zeminde ise estetik ve dayanıklı bir görüntü elde edilirken, laminat parkeye göre yalıtım özelliği düşük olan bu malzeme daha fazla dekoratif amaçlıdır. İşte bu noktada yerden ısıtmada laminat parke mi granit mi sorusu malzemelerimi bahsedilen artı ve eksileri ile çözülebilecek bir sorudur.
Günümüzde yaşam veya çalışma alanlarında konforlu, ekonomik ve kontrollü ısınma için tercih edilen yerden ısıtma sistemlerinde standart olarak sulu yerden ısıtma kullanılır. Bilindiği üzere sulu yerden ısıtma strafor üzerine döşenmiş yerden ısıtma boruları ile sıcak su kaynağından alınan sıcak suyun dolaşımı sayesinde ısının zeminden yükselmesini sağlar. Sulu yerden ısıtma sistemlerinin sunduğu kullanım özelliklerine bağlı olarak yerden ısıtmada laminat parke mi granit mi sorusu daha doğru bir şekilde cevaplanabilir.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinde uygulanan şap betonu ile beraber zemin tekrar düz bir hale gelirken, ısı kaybı yaşanmaması için zemin kaplamasının da doğru hesaplanması gerekir. Aslında bu noktada ısı kaybı hesaplamaları projenin uygulanmasından önce zeminde sulu yerden ısıtma sistemleri döşenmeden önce proje aşamasında gerçekleştirilir.
Bu uygulamalarda sistem hesabında ısı kaybı önemli bir noktayı oluştururken, metrekare üzerinden verilebilecek ısı enerjisi hesaplanır ve bu metrekare ölçüsünde kullanılacak döşeme malzemesi ve yaşanılan bölgenin hava sıcaklıkları bağlamında ısı kaybı hesabı doğru bir şekilde hesaplanabilir. Yani bu kapsamda ısı kaybı hesabı yapılırken, yerden ısıtmada laminat parke mi granit mi sorusu proje hazırlığı aşamasında gerçekleştirilir.
Zeminde kullanılan lamine parke veya granit gibi döşeme malzemeleri yerden ısıtma sisteminin yukarıya doğru ulaştırdığı ısıda bariz bir kayba neden olacaktır. Bu bağlamda sulu yerden ısıtma sistemlerinde yine enerji tasarrufu açısından da yerden ısıtmada laminat parke mi granit mi sorusu önemli bir ayrıntıdır. Çünkü doğal ahşap ile tercih edilmiş bir zemin daha ince bir yapıya sahip olacak fakat ahşap nedeniyle kısmen yalıtkan bir özelliğe sahip olacaktır. Granit gibi doğal bir taş ile yapılan zemin döşemesi ise zeminde daha fazla ağırlık ortaya çıkararak, bazen ısı kaybı açısından daha yüksek sarfiyat ortaya çıkaracaktır.
Yerden Isıtmada Seramik Mi Laminat Parke Mi?
Yerden ısıtma sistemleri bugün yeni yapılarda inşaat aşamasında uygulanan bir çalışma olurken, var olan yapılarda da petekli kalorifer gibi sistemlerin değiştirilmesi için talep edilmektedir. Petekli kaloriferler kombi, katı yakıt kazanı veya likit yakıt kazanı gibi ısı kaynaklarının ürettiği suyu kullanırlar. Bu durumda var olan bir petekli kalorifer sisteminin değişimi sayesinde sulu yerden ısıtma sistemi de aynı kaynak kullanılarak uygulanabilir. Ancak yapı içerisinde tadilat ve yıkım çalışmaları yaşanması istenmiyorsa, tesisatın tamamen dıştan uygulanması gibi bir mecburiyet ve gayet zor bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumda da fiziki olarak karşılaşılan sonuca bağlı olarak en kolay şekilde uygulanabilecek zemin kaplaması bağlamında yerden ısıtmada karo taş mı parke mi sorusuna cevap bulunabilir.
Kullanılan sistemin ortaya çıkardığı değişimlere bakıldığında da aslında sulu yerden ısıtma sistemi üzerinde tüm zemin döşemeleri yapılabilir. Isı iletimi ve güvenlik açısından su borulu yerden ısıtma sistemleri genellikle parke altında rahatlıkla uygun bir kullanım oluşturmaktadır. Yani kullanılan yerden ısıtma sisteminin türüne bağlı olarak, yerden ısıtmada seramik mi laminat mı sorusu için eğer sulu yerde ısıtma sistemi seçiliyorsa, parke rahatlıkla kullanılabilir.
En konforlu, pratik ve ekonomik ısıtma sistemleri arasında bulunması ile birlikte sulu yerden ısıtma sistemleri göz önüne alındığında, zemin üzerinde yapılacak döşeme için aslında hem laminat parke hem de granit tercihi yapılabilir. Çünkü mutlak olarak sulu yerden ısıtma sistemlerinde zemin üzerinde sirkülasyon boruları döşemesi tamamlandıktan sonra yeniden tesviye sağlamak için şap betonu dökülmesi gerekir. Bu nedenle zemin, uygulama yapılmadan önceki ilk halinde dönmüş olduğundan zemin üzerinde isteğe bağlı olarak seramik, granit veya parke kaplaması gerçekleştirilebilir.
Sulu yerden ısıtma sistemleri mutlak olarak bir tadilat aşaması oluşturduğu için yeniden boru döşemesi, duvarların kısmen kırılması, zeminin düzeltilmesi gibi birçok farklı aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sonrasında doğalgaz ile çalışan bir kombi veya ısı pompası üzerinden sıcak su ihtiyacı karşılanarak zemin ısıtması sağlanır. Sistemde kot yüksekliği, suyun ısınma süresi, sistemde bulunan parçaların sayısı ve sistemin kapasitesi gibi birçok farklı nokta açısından zemin döşemesi ısı kaybı hesabı da önemli bir yere sahiptir. Aslında bu nedenle yerden ısıtmada seramik mi laminat mı sorusu sulu yerden ısıtma sistemlerinde daha önemli bir konu oluşturmaktadır.
Yerden Isıtmada Laminat Parke Mi Lamine Parke Mi?
Yerden ısıtma sistemleri üzerinde parke döşemesi tercih edildiğinde de aslında önemli bir ayrım olarak laminat parke ile lamine parke arasında farklılık yer almaktadır. Laminat, yapısı gereği laminasyon uygulanmasıyla birbirine kaynaşmış çok katmanlı bir sentetik üründür. Lamine ise 3 katman ile oluşturulmuş bir parke malzemesi olmakla birlikte %100 doğal ahşap kaplama ile üretilir. Bu nedenle sistem üzerinde parke döşemesi açısından dahi yerden ısıtmada laminat parke mi lamine parke mi sorusu da önemli bir konu oluşturmaktadır.
Yerden ısıtmada laminat parke mi lamine parke mi sorusu için bu konuda kullanılacak malzeme laminat olduğunda genellikle birbirine geçme bir şekilde uygulanan sentetik malzemeler kullanılacaktır. Lamine parke ise zemine döşenirken yapıştırıcı malzeme kullanılarak, dayanıklı ve arada boşluk kalmadan döşeme sağlanır. Bu iki döşeme arasındaki temel farka bakılırsa, laminat parke ısı kaybı hesabından daha yüksek bir sonuç ortaya çıkarırken, lamine parke ince bir şilte ile döşenmiş olduğunda ısı kaybını daha düşük bir konuma çekecektir.
Aslında parke döşemesi açısından bazı kişilerin aklına farklı bir noktada yerden ısıtmada laminat parke mi masif ahşap mı sorusu da gelebilir. Masif ahşap elbette %100 doğal malzeme olduğu için zeminde döşenirken ağacın türüne ve kalınlığına göre yalıtım özelliği oluşturacaktır. Bu noktada zemindeki ısıyı direkt olarak fark etmeniz mümkün olmasa da kısmen ısı kaybı oluşturan masif ahşap; sağlıklı, uzun ömürlü ve estetik olsa da zemin üzerinde enerji sarfiyatını arttırabilir.